Gebruikte methoden

Systemisch Werk is een fenomeen dat vooral bekendheid heeft gekregen door de Duitse familie- en psychotherapeut Bert Hellinger. Hij ontdekte dat ieder mens wordt beïnvloed door het systeem waarvan hij deel uitmaakt.

Dit begint met het gezin van herkomst en de familie. Die invloed gaat echter verder dan de normen en waarden die vanuit de opvoeding worden meegegeven.

ANDRZ Coaching & Training Leiderdorp | Systemisch Werk

ANDRZ Coaching & Training Leiderdorp

Voor persoonlijke begeleiding op een praktische en oplossingsgerichte wijze.

Neem contact op voor meer informatie of voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Systemisch Werk


Ieder mens maakt deel uit van systemen. Denk bijvoorbeeld aan het gezin, de familie, een klas, een team, een vereniging of een organisatie. In deze systemen leven of werken mensen - vaak onbewust - in verbinding met elkaar. Hierin kunnen ze zich vrij en verbonden voelen maar ook gevangen en verstrikt. Systemisch Werk maakt duidelijk dat veel persoonlijke en organisatorische problemen een systemische oorzaak hebben. Ieder mens in een systeem heeft een plek. Soms lijkt de ingenomen plek echter niet de juiste te zijn.

Opstellen

Dit is een methode die voortkomt uit het Systemisch Werk van Bert Hellinger en heeft als doel de verborgen belemmeringen binnen een systeem zichtbaar en hanteerbaar te maken.

Er zijn drie basiswetten in het Systemisch Werk

1. Iedereen heeft recht op een plek binnen het systeem, heeft het recht om erbij te horen.

2. Iedereen neemt de goede plek in binnen het systeem, die wordt bepaald door een positie ten opzichte van de andere plekken in het systeem.

3. Er is balans tussen geven en nemen.

Zodra een van deze drie basiswetten wordt verstoord, ontstaat er een blokkade in de energiestroom. Die verstoringen kunnen er toe leiden dat mensen zich buitengesloten gaan voelen, dat er ruzies of ogenschijnlijk onverklaarbare lichamelijke klachten ontstaan. In organisaties kunnen mensen slecht gaan functioneren of kan zelfs het hele communicatieproces binnen een afdeling vastlopen.

Werkwijze

Een cliënt kiest representanten (stand-ins) uit een groep mensen om elementen uit een systeem te representeren. Zo kiest hij in een familieopstelling iemand voor zichzelf, voor de vader, de moeder, broers en zussen. De representanten hoeven helemaal niets te weten over de werkelijke personen in de familie. De cliënt stelt hen intuïtief ten opzichte van elkaar in de ruimte op, zodat het innerlijk beeld dat de cliënt over het systeem heeft in een ‘tableau vivant’ wordt neergezet. Hierdoor wordt het duidelijk welke dynamieken er in het gehele systeem spelen. Er ontstaat een soort veld waarin informatie over het gehele systeem beschikbaar komt. Rupert Sheldrake noemt dit een morfogenetisch veld

Het menselijk lichaam heeft blijkbaar het vermogen om - eenmaal in zo'n veld geplaatst - iets waar te nemen over wat er speelt in het systeem. Het komt zelden voor dat iemand deze representerende waarneming niet heeft. De coach of trainer die het proces begeleidt, signaleert waar het systeem in de opstelling is verstoord en kan besluiten tot interventies. Door vragen te stellen aan de representanten of door het laten verplaatsen van representanten, wordt informatie verkregen die de deelnemer zal helpen de verstoorde relatie te herstellen en de verstrikkingen los te laten. Wonderlijk is dat de representanten zich vaak net zo voelen als de personen uit het echte systeem.

Resultaat

De ervaring leert dat mensen hierdoor werkelijk contact krijgen met de eigen plek. Het op diep niveau leren kennen van deze plek en van de posities die anderen innemen, geven ruimte voor acceptatie en zingeving, waardoor er weer energie kan stromen. Het gevolg is dat er weer in vrijheid en openheid contact mogelijk is met de personen binnen de familie of binnen de organisatie.

 

'Iedereen is als een huis met vier kamers, een lichamelijke, een mentale, een sociale en een spirituele. De meesten van ons zijn geneigd de meeste tijd in éénkamer te leven, maar zolang we niet iedere dag tenminste één keer in iedere kamer zijn - al was het maar om deze een keer te luchten - zijn we geen heel mens.' - Indiaas gezegdewww.000webhost.com